Barsø

I Lillebælt

Faktaboks om Barsø

Barsø er en 226 ha stor dansk ø, ud for Genner Bugt og syd for Diernæs Bugt i Lillebælt ca. 11 km nordøst for Aabenraa. Øen ligger ca. 2,75 km øst for Løjt Land. Øens navn Barsø stammer formodentlig fra det oldnordiske ord Bars, som betyder ubeskyttet ryg. Barsø har et areal på 2,7 km² og der er 15 beboere på øen (2021).

Bjerggaarden driver økologisk alle Barsøs marker. Der produceres mælk fra 185 Holstein køer, og kvierne græsser de 50 ha. som naturpleje, imens de 200 ha. dyrkes med foder til dyrene. Mælken bliver hentet af tankbilen og sejlet over til fastlandet inden den indvejes på Naturmælk ved Tinglev.

I mange år var den eneste forbindelse en mindre båd, som senere blev erstattet af postbåden "Nordstjernen" som var i drift fra 1972 til 1980. Derefter blev den afløst af den nybyggede "Barsøfærgen" på Aabenraa Værft, der i 2002 blev forlænget med tre meter, så det blev muligt at tage landbrugsmaskiner, personbiler og en lille mælketankvogn med til øen.

Færgen, der har plads til 24 passagerer og 3 biler, sejler i 15 minutter fra Barsø Landing nær Løjt Kirkeby til Barsø 5-8 gange dagligt.

Skolen

Inden øen fik sin første skole i 1856, blev der holdt skolestue på en af gårdene, og undervisningen blev indtil 1800 varetaget af en stor skoledreng fra fastlandet. Den første seminarieuddannede lærer kom til Barsø i 1836. Skolen som stadig ligger på Barsø Bygade 59 blev i 1925 afløst af den nye skole på Barsø Bygade 50. Den blev i 1968 nedlagt, og øens børn går nu i skole på fastlandet

Kilde Wikipedia

Livet på Barsø, dengang i nittentyverne

Bedst som jeg i 2022 syntes, at have fundet et mønster for forberedelserne af mine besøg til de danske færgeforbundene øer og var kommet til at skulle planlægge mine besøg på Årø og Barsø, blev jeg som i et andet slag ludo, slået hjem.

Hvad sker der lige her?

Jeg kunne simpelthen ikke finde afsnittet om hverken Årø eller Barsø i de digre værker - uanset, at jeg et utal af gange og nærmest i desperation kiggede efter i Grafisk Forlags tredje udgave fra 1981.

Jeg tænkte om de hos Grafisk Forlag mon har lavet en simpel fejl ved redaktion og genoptryk, hvis ja, så er loven om forbrugerbeskyttelse og reklamationsret sikkert udløbet, nu her lidt over fyrre år efter mit køb.

Måske kunne saxo.com blive min redning, de havde også alle bøgerne med alle øerne - bortset fra Årø og Barsø. Det lignede en tanke, begge øer ligger i Lillebælt og har fra 1864 til 1920 været en del af Tyskland, det var her jeg kunne finde svaret.

Så jeg har ingen fodspor sat af Achton Friis og Johannes Larsen, at følge, her på Barsø, men det skal ikke afholde mig fra at berette om mine indtryk og oplevelser.

Mine indtryk og oplevelser af Barsø,

i ord og billeder

Fægetransporten

Det blev min mountainbike der blev min følgesvend til Barsø. Der var ikke mulighed for at overnatte (lovligt) i tagteltet.

Derfor havde jeg booket mig ind på den nærliggende Sandskær Strandcamping en 7 - 8 kilometer fra Barsø Færgefart.

På campingpladsen havde jeg en fuldstændig fortryllende udsigt udover Genner Bugt, vejret var stemt i dur og sangen fra solsortene ledte tankerne hen på Paul McCartneys melodi “Blackbird singing in the dead of night”.

I tillæg hertil og da klokken passerede 20.00 var radioen skruet ind på P2 for at høre torsdagskoncerten. Umiddelbart kunne man fristes til at tro, at stedet jeg befandt mig på lå så langt ude på landet, at man først kunne høre torsdagskoncerten om fredagen, men her på Åbenråegnen var der fuld knald på telefon og internet.

Torsdagskoncerten stod i Carl Nielsens tegn, Fynsk forår var på programmet og alle de skønne sange var med til at gøre aftenen i det fri, ekstra charmerende da termokeddeldragten afledte tankerne fra det relative lave antal varmegrader under den skyfri himmel.

Fredag skulle turen så gå til Barsø. Egnen omkring Barsø færgen og på Løjtland i det hele taget er vel Åbenråegnens svar på Alpduace, det var ihvertfald ikke på den helt store klinge at turen blev gjort, men hold op hvor var turen smuk - så måske har egnen her været en inspiration for Grundtvig da han skrev teksten til “Langt højere bjerge”.

1 kroner per minut

Færgeruten til Barsø fra Barsø Landing, tager blot 15 minutter og koster blot 15 kroner for mand og cykel - så en krone i minuttet er ikke galt.

Som på alle andre mindre øer, kan man kun købe returbillet, så øens kun 15 beboere kan være sikker på at slippe af med en.

Lad det være sagt med det samme, udover et fuldstændigt utroligt kuperet landskab med det ene smukke sceneri efter det andet, er Barsø kendetegnet ved at der nærmest er intet, bortset fra en lille udstilling med plancher samt borde og stole, hvor man kan nyde sine medbragte madder.

Endvidere er der et par Bed and Breakfaststeder og på havnen ligger “Bars kaffehus” som har åbent med selvbetjening mandag til torsdag og med betjening fra fredag til søndag - ganske vist kun i de lyse måneder af året.

Herunder billeder fra den lille plancheudstilling som kunne ses på øen

Hvad vil jeg huske fra Barsø?

Oplevelserne på Barsø vil nok ikke stå printet så længe i erindringen - bortset fra én ting og det er det kuperede landskab og den fantastiske udsigt. Sjovt nok var det en lille hurtig firbenet fyr af ukendt race, der blev min og andre dagsbesøgende turisters tro følgesvend.

Da jeg cyklede ud mod øens højeste punkt, Gyldenbjerg som stikker 39 meter op over havet, var det som om at den viste at jeg gerne ville derop og den stod og ventede på mig ved den låge man skulle passere for at kommer derop.

Herunder ser du mine billeder fra Barsø